现代技工培训的心理模拟教学研究
时勘
学位类型博士
导师潘菽
1990
学位授予单位中国科学院心理研究所
学位授予地点中国科学院心理研究所
学位专业心理学
摘要现代技工培训的心理模拟教学研究课题是根据我国工业领域新技术革命和传统产业革命对技工培训的新要求而提出的。通过对西方、苏联和我国技术培训心理学研究的沿革和现状的分析,研究者认为,我国技术培训研究存在的主要问题是忽视对技术能力的理论探讨,其具体表现为:宏观上对技术能力的结构、组成要素及其主从关系认识不明;微观上缺乏对技术能力形成规律的方法研究。为了探讨上述问题,本研究的整体构想是:随着现代科学技术的不断进步,工业领域的生产设备自动化程度日益提高,在劳动者的技术能力的各要素中,心智技能已愈来愈居主导地位。如果在技术培训中突出对心智技能的科学训练,将从整体上加速技术能力的形成。为此,本研究采用心理模拟教学的途径、手段和方法来实现这一构想。本研究是在生产设备自动化程度较高的北京手表厂进行的,含前期技工学校学员的培训研究共历时五年。本研究分为三个阶段、即三个子实验来进行:1)设计培训目标的现场研究;2)建立心理模型的实验研究;3)技工岗位培训的实验研究。
其他摘要The research of psycho-simulation training on modern operators was raised with the new demands of the technological revolution and the revolution in traditional industries in China. Having reviewed the history and current situation about psychological researches in personnel training in West, Soviet Union, developing countries, including China, the author hold that the principal problems in perssonel technical training in China was that the theoretical exploration of technical ability was neglected. For the solution of the above problems, the overall conception of this research was designed as follows. The intellectual skill plays a more and more important role in elements of technical abilities of workers due to the evergreater progress in modern science and technology, the higher automatic degree in industry. If the intellectual skill in training was emphasiged, the formation of technical ability in whole would be accelerated. For this purpore, the research adopted psycho-simulation method to realize the conception.
页数198
语种中文
文献类型学位论文
条目标识符http://ir.psych.ac.cn/handle/311026/4964
专题中国科学院心理研究所回溯数据库(1956-2010)
推荐引用方式
GB/T 7714
时勘. 现代技工培训的心理模拟教学研究[D]. 中国科学院心理研究所. 中国科学院心理研究所,1990.
条目包含的文件
文件名称/大小 文献类型 版本类型 开放类型 使用许可
N86137.pdf(4030KB) 开放获取--请求全文
个性服务
推荐该条目
保存到收藏夹
查看访问统计
导出为Endnote文件
谷歌学术
谷歌学术中相似的文章
[时勘]的文章
百度学术
百度学术中相似的文章
[时勘]的文章
必应学术
必应学术中相似的文章
[时勘]的文章
相关权益政策
暂无数据
收藏/分享
所有评论 (0)
暂无评论
 

除非特别说明,本系统中所有内容都受版权保护,并保留所有权利。