问题解决及学习中的条件认知水平
南宇珏
学位类型硕士
导师朱新明
1991
学位授予单位中国科学院心理研究所
学位授予地点北京
学位专业心理学
摘要

加强对条件的认知,是认知技能获得的一个关键因素。本研究试图了解问题解决过程中条件认知的特征,从而设计通过问题解决进行学习的有效方法。实验一发现,被试的条件认知活动贯穿了问题解决的整个过程。而不管在细节上或者总体上,条件认知都是在结构的水平上进行的。实验二证明,加强结构水平的条件认知,能够取得良好的学习效果。本文学在理论和教学应用方面进行了讨论。

其他摘要

Learning to recognize the conditions under which actions should be considered is a crucial component in the acquisition of cognitive skill. This research focus on the way in which conditions are recognized during problem solving, so as to design effective material for learning through problem solving. The results of experiment I indicated that the subjects abstracted contents from different resources as condition at structural level through out the whole process of problem solving. The results of experiment 2 indicated that the efficiency of learning through problem solving could be greatly improved by emphasizing the recognization of conditions at structural level. The implications for both theory and application are discussed.

页数30
语种中文
文献类型学位论文
条目标识符http://ir.psych.ac.cn/handle/311026/4984
专题中国科学院心理研究所回溯数据库(1956-2010)
推荐引用方式
GB/T 7714
南宇珏. 问题解决及学习中的条件认知水平[D]. 北京. 中国科学院心理研究所,1991.
条目包含的文件
文件名称/大小 文献类型 版本类型 开放类型 使用许可
南宇珏--硕士学位论文.pdf(1609KB)学位论文 开放获取CC BY-NC-SA请求全文
个性服务
推荐该条目
保存到收藏夹
查看访问统计
导出为Endnote文件
谷歌学术
谷歌学术中相似的文章
[南宇珏]的文章
百度学术
百度学术中相似的文章
[南宇珏]的文章
必应学术
必应学术中相似的文章
[南宇珏]的文章
相关权益政策
暂无数据
收藏/分享
所有评论 (0)
暂无评论
 

除非特别说明,本系统中所有内容都受版权保护,并保留所有权利。